Bu Blogda Ara

21 Nisan 2007 Cumartesi

Nokia E70 İncelemesi

Sonunda oldu. Sx1 den kurtuldum, artık E70 sahibiyim. Hatta bu aralar doğru düzgün blog dahi yazamamanın tek sorumlusu o. Çok acayip bir alet diye başlamak istemezdim ama öyle :D


Bu acayip alet in kötü yanları: Siemens SX1 i umarım görmeyeniniz yoktur. Benim için, ilk sahip olduğum smartphone(=akıllı telefon) olması dışında, (muhtemelen) son siemens'im (siemens-benq avrupa pazarından çekildi), tuşları umarım kötü değildir diye beklediğim (ve yanıldığım-hatta bu yüzden çok çektiğim,mesajlaşmadan bile soğumama sebep olan) bir cep telefonu-bilgisayarı idi. Nokia E70 e gelince, dikey olarak Sx1 den sadece 3-4 mm kadar daha uzun, ama yatay ve derinlik ölçüsü hemen hemen aynı.


Pil ömrü. Yo yanlış anlamayın pili çabuk bitmio sadece ben pilin daha uzun ömürlü olmasını isterdim, o kadar.(mesela philips in telefonları gibi 1 ay dayansa süper olurdu) İlk kullanmaya başladığım günlerde neredeyse 14 saat boyunca kurcalamam sonuncu olarak, 24 saatte bir şarj istedi. Ama zaten kullanma kılavuzunda da yazıyor. Pil, ilk 3-4 şarjdan sonra tam verimle çalışıyor diye. Muhtemelen olan şey buydu. Şu an 5. günde şarj istedi, bakalım bir dahaki sefer 10 güne kadar uzayacak mı ? (teknik açıklamalarında gsm modu, wlan ve bt kapalı modda iken 10,5 gün gün dayanacağı yazıyor.)


Kendi hafızası 64 mb ve sadece 2gb a kadar mini sd kartları destekliyor. Keşke en az 16 gb destekleseydi...


Radyoo ah radyo yok. Kulaklıkla eklenebildiğini duydum-ama orjinal değil-yan sanayii var sadece.


Media Gallery' de hafıza kartımda oluşturduğum dizinler görünmüyor.(resimlerde).


Beraberinde oyun gelmiyor, isterseniz kendiniz netten indirip kuruyorsunuz.


Ir özelliğinin olması-kafadan eksi puan diyorum- IR kullanan kaldı mı yahu?


Hızlı arama yanısıra tuşlara programlar da eklenebilse iyi olurdu.


Tuşları daha yumuşak olsaydı daha iyi olurmuş...


Dış görünüşü resmen kütük gibi.


Kamerasının flaşı yok.


Gps i yok.


Kahve de pişiremiyo zaten.


Bu acayip aletin iyi yanları:



  1. Herşeyden önce, Wireless Lan ı olması. İnternete erişmek için heryere laptop götürmeye son ! Yaşasın kablosuz ağ özgürlüğü ! Wpa2 , tkip, aes e tam destek !

  2. Dışarıdan bakıldığında normal bir telefon gibi gözükürken, klavye kısmının açılıp ekranın iki yanına ayrılması: Açılabilir QWERTY klavye. Tek kelimeyle harika. Sadece alışkanlıktan bazen Esc tuşunu arıyorum. Birkaç garip durum da sözkonusu: Caps Lock tuşu yok(nedense?) Bir de menü tuşu çok acayip bir yere, sol alt köşeye konmuş, büyük hata bence...

  3. Ekranı :D sanırım ilk başlardaki pilin 24 saatte bitmesi buna bağlı da olabilir. Ekranı süper parlak, çözünülürlüğü-benzer E serisi telefonlardan da, En son çıkacak N95'ten de daha yüksek. Ve bu arada, ekranı 24 bit. Pili çabuk bitirmek istemiyorsanız, ekran ışığını düşük derecede tutun.

  4. Ses komutları !! Telefona sadece numara aratmakla kalmıyor aynı zamanda sesle örn: 'Bluetooth!' dediğinizde Bluetooth açılıyor. Smartphone olduğu için özelleştirmelere-eklemelere de imkan tanıyor: 'Tavla' dediğinizde tavla oyununu açıyor vs..

  5. Ses yardımı- tüm ekranda ne olup bitiyorsa(biraz robotik bir şekilde-tabii ki) size konuşarak anlatıyor. (microsoft un speech engine'ini gibi)-Hatta gelen mesajları da başka bir ayardan okumasını ayarlayabiliyorsunuz. Araba kullananlar için muhteşem bir çözüm.

  6. Tam office desteği: tüm excel, powerpoint, word dokümanlarını oluşturup, açıp kullanabiliyorsunuz hatta çıktı bile alabiliyorsunuz yuppi !

  7. Yaygın e-mail servislerine destek-aol, gmail, hotmail, yahoo mail hatta mynet, e-kolay, TTnet mail, Türk nokta net mail (bunları hala kullanan varmı) desteği bile var !! bütün bunların ayarını Settings wizard ile yapıyor ve e-maillerinizi sanki Sms kısmının bir parçası gibi yerleştiriyor.

  8. Voip desteği. Her ne kadar beraberinde gelen 'Internet telephone' yazılımı olsa da, ve bu bir sunucu(server yani erol evgin değil) istese de, skype ye bağlanmanızı sağlayan iskoot porgramı (3.parti yazılımdır-belirteyim) yeterince iyi çalışıyor. Kabarık telefon faturalarına son !

  9. Kendinden gelen IM-anında mesajlaşma (yani msn gibin) yazılımı. Aslında bu bir eksi sayılabilir, çünkü msn, gtalk, y-messenger ın server ayarlarını yapamıyorsunuz. Bu, şirket çalışanlarının kendi serverleri üzerinden mesajlaşmaları için. Aslında bu bir artı da sayılabilir çünkü 3.parti programlar (ek programlar) sayesinde telefonunuzu wlan üzerinden live messenger e bağlayabiliyorsunuz.

  10. Bluetooth Gps cihazlarına tam destek. Telefonla beraber gelen nokia maps, nokianın yeni bir hizmeti gibi sunulmaya çalışılan smart2go nun aynısı. (nasıl anladım: dosya isimleri farklı olmasına rağmen ikisi de aynı md5 değeri veriyor) Kısaca, varolan gps desteğinin yanısıra, Gps'iniz yoksa (ki bende yok) elininizde bir 'Sokak sokak Türkiye haritaları) oluyor. Bunun için sadece net e bağlanıp yaklaşık 30 mb lık Türkiye haritalarını indirmeniz (nokia maps programı ile) yeterli. Fakat bundan çok memnun kalmadığımı da itiraf etmeliyim. Bütün Sokak isimleri yok. bazı sokaklar güncel değil gibi. yine de bunun da yerine kullanılabilecek bir program var: Google Maps Mobile !!!! Sadece sokak sokak bakmakla kalmıyor, istediğinizde google earth olduğu gibi uydu görüntüleriyle de bakabiliyorsunuz ! Bu programın da tek kötü özelliği, online olması.-offline modda çalışmıyor ne yazıkki.

  11. Endişelerimin aksine, açılan tuş kısmı kesinlikle çok sağlam. Çok kaliteli malzeme ile yapılmış.

  12. Mini sd kartı, telefon çalışıyorken-pil çıkarmaya gerek kalmadan çıkarılabiliyor.

  13. Push to talk -baskonuş (american choppers ve american hotrod 'belgeselleri' dışında kullananı görmedim)

  14. Symbian. tek başına bile yeterli. Cep telefonunuza tıpkı PC gibi binlerce program,oyun kurabiliyor, uninstall edebiliyorsunuz.

  15. Sx1 den daha hafif !

  16. Kendi hafızası 64 mb-ki programlarımın %95 i hafıza kartımda, yine de iyi..

  17. Active Standby modu- bu modda telefonun ekranında 5 kısayol, gelen mesajlar ve takviminizin 'bugün' kısmını görebiliyorsunuz.

  18. Flash player !! Flash animasyonlarını cebinizde görüntüleyin!

  19. İnternet sayfaları için tam destek. Aslında eskiden opera mini kullanıyordum, bir de baktım telefonun kendinden gelen internet tarayıcısı işi bitirmiş. Ekranda joystick ile yönetilebilen mouse bile çıkıyor dostum !

  20. 2mp kamera

  21. 1 saate kadar video kaydı

  22. Mp3 zil desteği

  23. Telefon çalarken arayanı melodi arası Sesle söyleme: dının dının AHMET dının dının gibin..

  24. Telefonun Firmware'ini güncelleştirebilme. Bu sayede geçen zaman içinde yazılımsal hataların giderilmesi, telefonun hızlanması, daha güvenli olması hatta yeni özelliklerin eklenmesi mümkün.

  25. Wireless Lan ı ( namı diğer kablosuz ağı) birden fazla programla kullanabiliyorsunuz.

  26. Telefonun iç tuşlarında 'tuş ışığını aç' düğmesi

  27. Ortamdaki ışığı farkeden, buna göre klavye ışığını açan yada kapayan 'ışık sensörü'.

  28. VPN desteği !!

  29. Gsm-Umts-Dual mode çalışabilme (dikkat- gsm dışındaki seçenekler çok pil harcıyor.)


Aslında daha yazacak birkaç şey daha var mesela: mp3 çalarının olması gibi, ama daha çok eskimiş sx1 ile karşılaştırdığım, e sx1 de haliyle eski mi eski bir telefon olduğuna göre, bu yaptığım artılar-eksiler büyük ölçüde işinize yarayacaktır.(yada sabahın 6.27 si olduğu için lafları toparlıyamıyorum) Sonuç nedir diye sorarsanız, ben bu telefona bayıldım.Çok önem verdiğim radyo ve gps i olmamasına rağmen hem de. Performansı da bayaa iyi. Fps tarzında brothers in arms ın mobile versiyonunu oynuyorum mesela.Bir ara ipaq u inceleme fırsatım olmuştu. Cidden Büyük(deve tabanı gibi), hantal (windows mobile kullanıyor),hem anteni az çekiyor hem de pili az gidiyor (24 saatten az)... Klavyeli ve wlan lı bir telefon istiyorsanız,(yukarıdaki artıları da göz önüne alıp) görünüşüne aldanmadan hemen alın derim....


Bol 'mobile' günler



Peaceout,



YankiZulu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder