Here we go again...
Baylar bayanlar, maalesef google Türkiye'de vergi vermediği bahanesiyle birçok servisi erişimi engellenmiş durumda. İnternette koyduğu reklamlar vs üzerinden para kazanan ve Türkiyeden erişilen muhtemelen binlerce şirket varken, bu şirketler bulundukları ülkeye vergilerini takır takır ödüyorken bizim 'ulaştıramama' bakanımız sayesinde 'hacı bana da bi sakal atsana' dercesine google ın birçok servisi engellendi.
Google buna geçici çözüm olarak Türkiyeden erişilen ip adresini rotasyona aldı: ip adresleri bloke edildiği için sorgulamalar dns ten düzeltilebilir mantığıyla.( bu bir açıdan iyi oldu-bu sayede ara sıra google servislerine ulaşabiliyoruz-ip adresleri bloke edilene kadar-ama kötü de oldu çünkü yaptığımız her hosts dosyası bir süre sonra geçerliliğini yitiriyor.) Engellenen servisler arasında google analytics'de olduğu için gov.tr ve edu.tr uzantılı devlet sitelerinin bazıları da şu an erişilmez durumda.
Geçmişte blogger, wordpress, hatta ekşi sözlük yasakları yaşamıştık(ve benzerlerini de tabii). Son birkaç senedir youtube'a giriş de yasaklanmıştı. Ama birçok servisi yasaklamak gerçekten mantıklı-sağduyulu bir hareket değil. Örnek vererek açıklayayım: diyelim ki birisi trafik kazası yaptı- alkollüylen araba kullandı ve birkaç kişinin ölümüne yol açtı. Bu durumda ülkede tüm arabaların sokağa çıkması yasaklanabilir mi? Yine diyelim ki serserinin biri elinde bıçakla birilerini tehdit etti, gasp etti. Bu durumda tüm memlekette bıçak satışlarını durdurmalı mıyız- durdurabilir miyiz?
Bu verdiğim örnekler aynen şu anki durumumuza da uygun. İnternet ilgi alanlarımızdaki konular üzerine araştırma yapmak, bilgi sahibi olmak, eğlenmek için kullandığımız bir araçtır. Google servisleri de araçtır. Tabii ki bu servisleri kötüye kullananlar olabileceği gibi normal vatandaşlar da faydalanmaktadır. Ama sırf bazı idiyotlar bu servisleri kötüye kullandı diye bunun cezasını diğer her normal vatandaş çekmemelidir.
Hatta olayı iyice pişkinliğe vurup google ip rotasyonuna gidince 'google bize savaş açtı' demek hakkaten insancıl bir hareket değildir. (bkz: http://www.pcworld.com.tr/binali-yildirim-google-a-ofke-yagdirdi-haber_6913.html )
Uzun lafın kısası: çözümlere bakalım..
1-Dns adresi değiştirmek: dns adreslerinizi comodo secure dns: 156.154.70.22 - 156.154.71.22 veya dns advantage 156.154.70.1 - 156.154.71.1 ile değiştirmek. Bu yapılacak en kısa çözüm olsa da bu dnslerinde günün birinde engellenebileceğini unutmayın.
2- Dns ve /veya hosts dosyası değiştirebilen programlar: örn: youtube jacker. Bu tür dosyalar bilinmeyen-güvenilmeyen kaynaklardan indirilmemelidir. Eğer şüpheli bir programınız varsa http://www.virustotal.com/ a göndererek 50 civarı antivirus programıyla taranmasını sağlayabilirsiniz-ki en güncel virus/trojan kullanılıyorsa bu pek işe yaramayabilir.
3-Alternatif siteleri kullanmak.. (meh.)
4-TOR veya benzeri anonim sörf sağlayan programlar: İyi güzel ama sayfa erişimleri yavaşlıyabiliyor.
5-Tunnel siteleri: Vtunnel, Ktunnel vb. gibi: Bu siteler de nispeten yavaş çalışıyorlar,reklam içeriyorlar ve çok da düzgün görüntülenme sağlamıyorlar.
6-Bu en garantili çözüm olmakla beraber, hosts dosyası üzerinde ufak bir oynama da gerektirir. Önce ulaşmak istediğimiz servisin tam adresini şuraya http://tools.whois.net/ping/ yazıp ping! tuşuna basıyoruz. Örneğin: youtube.com yazıp ping dersek karşımıza şunlar yazıyor:
running ping on youtube.com|4|1
PING www.l.google.com (72.14.204.147): 56 data bytes
64 bytes from 72.14.204.147: icmp_seq=0 ttl=54 time=5.736 ms
64 bytes from 72.14.204.147: icmp_seq=1 ttl=54 time=5.252 ms
64 bytes from 72.14.204.147: icmp_seq=2 ttl=54 time=5.225 ms
64 bytes from 72.14.204.147: icmp_seq=3 ttl=54 time=5.308 ms
--- www.l.google.com ping statistics ---
4 packets transmitted, 4 packets received, 0% packet loss
round-trip min/avg/max/stddev = 5.225/5.380/5.736/0.208 ms
Buradaki 72.14.204.147 aradığımız ip adresi.
Başlat-Çalıştır'a şunu yazıp enter : C:\Windows\System32\drivers\etc
Buradan karşımıza çıkan dosyalardan hosts'u not defterinde açıyoruz. (eğer hosts dosyası gözükmüyorsa üstten araçlar-klasör seçenekleri-gizli dosya ve klasörleri göster-den gözükmesini sağlayabilirsiniz)
Not defterinde açtığımız hosts dosyasına bu youtube un adresini şu şekilde ekliyoruz:
72.14.204.147 youtube.com
Not defterinde açılmış olan hosts dosyasını kaydedip kapatınca youtube ' a girebiliyoruz. Bu metodu diğer yasaklı sitelerde kullanıp (örn: google maps, google earth http://yankizulu.blogspot.com/2010/07/google-earth-cozum.html gibi )
Yasaklardan arınmış bir şekilde sörf yapabiliyoruz.
Yasaksız, engelsiz sörfler dilerim efenim
Yankı'the uncensored'
Google engellenen servisleri:
YanıtlaSilhttp://code.google.com
http://pages.google.com
http://video.google.com
http://translate.google.com.tr
http://docs.google.com
http://sites.google.com
http://books.google.com
http://chrome.google.com
http://sketchup.google.com
http://froogle.google.com
http://labs.google.com
http://mars.google.com
http://moon.google.com
http://notebook.google.com
http://toolbar.google.com
http://browsersync.google.com
http://catalog.google.com
http://codesearch.google.com
http://dir.google.com
http://earth.google.com
http://groups.google.com.tr
http://shopping.google.com
http://sky.google.com
http://support.google.com
http://tools.google.com
http://wap.google.com
http://answers.google.com
http://google-analystics.com